Heb jij al ooit gehoord van de uitdrukking “extern winnen is intern beginnen”? Vast wel. Bij ons is het de basis van de organisatie. E-Volve steunt op een gemotiveerd en gepassioneerd team van Business Stylists, die dat ook met fierheid uitstralen naar de buitenwereld. 

Interne communicatie is dé key tot succes voor je onderneming. Waarom? Dat vertellen we je graag in deze blog!👇🏻 

 

Wat is het? 

 

Interne communicatie, oftewel de communicatie binnen je bedrijf. Tussen medewerkers, maar ook tussen medewerkers en management. Het bestaat in verschillende vormen en verschilt per organisatie. Het is méér dan een mail uitsturen of een babbeltje slaan aan het koffieapparaat. Het zijn de boodschappen die je communiceert om je medewerkers te informeren, te betrekken en misschien zelfs te entertainen. Dit is bijvoorbeeld het delen van nieuwe evoluties binnen het bedrijf, het duidelijk bundelen van alle belangrijke documenten dat elke werknemer nodig heeft of het aansporen tot gezonde keuzes op de werkvloer.  

Interne communicatie is persoonlijk en wordt bepaald door de bedrijfscultuur die er heerst. Zo zullen kleine bedrijven sneller opteren voor een WhatsApp-groep, een prikbord op kantoor of het uitsturen van groepsmails. In grote bedrijven zal er meer gebruik gemaakt worden van grotere tools of een eigen Intranet.  

Bij E-Volve gebruiken we een combinatie van verschillende kanalen. Zo hebben we onlangs een eigen intranet, In-Volve, gelanceerd waar we een goede verhouding hanteren tussen informeren en entertainen. Zo delen we interessante artikels, tips en tricks, verjaardagen en leuke challenges, maar nog belangrijker de business gerelateerde content zoals info over nieuwe klanten, belangrijke projecten, documenten,… Het is een centraal verzamelpunt voor alle info die onze Business Stylists kunnen helpen met hun werk.  

Verder communiceren we met elkaar via Teams, Whatsapp of meetings. 

Dit wordt bij ons alvast goed onthaalt. Zo is iedereen op de hoogte en zo kunnen we werken naar een gezamenlijk doel!  

 

Get started met interne communicatie dankzij deze 5 tips 

Het is nooit te laat om je interne communicatie vast te pakken. Met deze 5 tips helpt E-Volve je op weg👇🏼

 

1. Waarom doe je wat je doet  

Vooraleer je gaat communiceren neem je best even de tijd om duidelijk op te schrijven wat je precies wil communiceren en wat je wil bereiken met de communicatie die je brengt.  

Welk gedrag verwacht je van werknemers? Welke situaties kunnen er ontstaan na het communiceren? Waarom wil je communiceren?  

Als je goed weet wat je wil vertellen, dan zal je boodschap duidelijker overkomen.  

 

2. Maak er een onderdeel van in je strategie 

Neem interne communicatie op als onderdeel van je strategie. Denk bijvoorbeeld aan een beknopte contentplanning waarin je iedere week 1 keer communiceert naar medewerkers of een nieuwsbrief op het einde van ieder kwartaal.  

Doordat je er consequent mee bezig bent zal je er ook beter in worden. En hoe duidelijker je communiceert naar je medewerkers, hoe meer het oplevert voor jouw bedrijf. 
 

3. Gebruik gemakkelijke tools  

Een eigen intranet opzetten vanaf 0 is niet gemakkelijk. Gelukkig zijn er heel wat tools die jou, afhankelijk van je budget, hierbij kunnen helpen.  

Wil je liever eerst wat kleinschaliger beginnen? Dan maak je in MailChimp bijvoorbeeld mooie mails op die automatisch versturen naar al jouw medewerkers.  

Wil je het toch wat grootser aanpakken en gebruik je Microsoft? Dan kan je via SharePoint vrij simpel een mooi intranet bouwen. Dit deden we bij E-Volve met een mooi resultaat!  

4. Vraag feedback 

Wat vinden je werknemers van de boodschap die je communiceert? Wat kan beter, waar ondervinden ze problemen? Vraag naar hun mening. Want uit hun feedback kan je leren.   

 

5. Interne communicatie is een gesprek 

Onthoud dat interne communicatie in verschillende richtingen loopt. Tussen medewerkers en management, maar ook tussen medewerkers onderling. Wees dus niet bang om reacties te krijgen, maar probeer te interageren met je teams. Zij zijn tenslotte een heel erg belangrijk onderdeel van je organisatie.  

Ben je klaar om je eerste stappen te zetten in de wereld van interne communicatie? Ga aan de slag met deze 5 tips om een verschil te maken in je bedrijf! Wij wensen je veel succes!

Ben je klaar om je eerste stappen te zetten in de wereld van interne communicatie?
Ga aan de slag met deze 5 tips om een verschil te maken in je bedrijf!
Wij wensen je veel succes!
🗣

 

Wist je dat we je kunnen helpen met je interne communicatie? Wil je weten hoe? Maak een afspraak met Business Stylist Marijke Steegen.