Marketing en HR, twee totaal verschillende werelden zou je denken, maar toch liggen ze dichter bij elkaar dan je denkt. Elk bedrijf wil de War For Talent aangaan. En dat doe je aan de hand van HR-marketing. Maar wat houdt dit nu precies in? En waarom is het belangrijk dat deze twee silo’s hand in hand gaan? Ontdek het in deze blog! 👀 

De War For Talent

 

Die befaamde War For Talent… wat houdt het nu precies in? Potentiële kandidaten verwachten meer van werkgevers en worden ook steeds mondiger. Aantrekkelijke loonpakketten, doorgroeimogelijkheden en een fijne bedrijfscultuur staan allemaal hoog in het vaandel. Er is een overduidelijk tekort op de arbeidsmarkt, vertelt Daniëlle Vanwesenbeeck in een artikel van Trends.

Bedrijven hebben kandidaten nodig, niet andersom. Hoe kan jij die War For Talent toch winnen? 👇

De oplossing? HR-marketing! 

 

We zeiden het hierboven al: het vinden van de juiste medewerkers wordt steeds moeilijker voor bedrijven. De oplossing? HR-marketing 

Het is de taak van de marketingafdeling om op een consistente manier over het merk te communiceren én de Employer Branding te versterken. Om deze taak goed uit te voeren gaat het marketingteam allereerst kijken naar de over ons/werken-bij pagina”, zit deze goed in elkaar en gebruiken we de juiste call-to-actions

Als de pagina’s geoptimaliseerd zijn, gaat de marketingafdeling ook kijken naar een nieuwe(re) manier van onboarding. Dit advies geeft het marketingteam door aan de HR-afdeling zodat zij ermee aan de slag kunnen gaan. Op deze manier vloeien beide afdelingen samen in het bedrijf.  

De HR-afdeling is hét gezicht van het aanwervingsproces binnen het bedrijf en is vaak de eerste indruk die nieuwe medewerkers hebben van jouw bedrijf. Daarom moeten Marketing & HR goed samenwerken, en de volledige Employer Journey (her)bekijken: van eerste contact, tot de sollicitatie tot de ervaring als medewerker zelf.  

 

Maar… Waarom is een samenwerking tussen beide afdelingen nu zo waardevol in de zoektocht naar toptalent? We leggen het kort voor jou uit! 

 

Door in te zetten op HR-marketing breng je twee belangrijke afdelingen binnen jouw onderneming bij elkaar. Dit type marketing heeft als doel de juiste (gemotiveerde) profielen aan te trekken én te behouden. Door hierop de juiste marketing toe te passen zal jouw boodschap tot bij jouw potentiële kandidaat komen. En wie wil dat nu niet? Inderdaad it’s a win-win! 🤩 

De weg waar HR en marketing elkaar kruisen  

 

De krapte op de arbeidsmarkt is groter dan ooit. En let’s face it, de traditionele manier van werven werkt niet meer altijd. Daarom is er een toenemende behoefte om marketing en HR op elkaar af te stemmen. Zoals je ondertussen al weet, vormen HR en marketing samen de HR-marketingstrategie. Recruitmentmarketing is meer dan een buzzword. Voordat je met deze strategie tot een effectieve aanwerving van kandidaten gaat, moeten beide afdelingen hun expertise uitoefenen.  

 

De marketing funnel en recruitment funnel vloeien samen.  

 

Aan de hand van een goede marketingstrategie creëren we awareness rond jouw bedrijf. De potentiële kandidaat zal in de top of the funnel vooral geïntrigeerd zijn om meer over jouw bedrijf te leren. Middle of the funnel: via verschillende touchpoints heeft de kandidaat meer interesse in jouw bedrijf gekregen. De volgende stap is het bezoeken van jouw website en openstaande vacatures, waarbij de kandidaat nadenkt over het solliciteren. In de laatste fase, is de kandidaat oprecht geïnteresseerd in de vacature. Een cruciaal touchpoint is de vacaturepagina, die moet gewoonweg duidelijk en gebruiksvriendelijk zijn. 

 

Sollicitatie gelukt? Dan is het nu aan de HR-afdeling want vanaf nu draait alles rond de sollicitatieprocedure en de opvolging ervan.  

Ben je benieuwd hoe dit in praktijk werkt? Wij gingen aan de slag bij Horeca Van Zon. Ontdek hoe HR en marketing samenwerken bij het invullen van vacatures. 

 

Conclusie

 

Wat moet je dus onthouden? Om dé juiste kandidaten aan te werven is het belangrijk dat HR en marketing samenwerken, en duidelijk met elkaar communiceren. Alleen zo kan je de War For Talent aangaan én winnen!

 

 

Ben jij benieuwd hoe E-Volve jouw bedrijf kan ondersteunen in het vinden van de juiste medewerkers? Ontdek het op deze pagina of plan een kennismakingsgesprek met Business Stylist Loriana Allegrezza!