Het geven van een presentatie of spreken voor een groep is voor velen onder ons een uitdaging. Ook voor mij. Toen ik paar jaar geleden begon aan de opleiding communicatiemanagement vond ik presenteren vreselijk. In 2019 ging ik aan de slag als stagiaire bij E-Volve. En YES! Na mijn stage heb ik de kans gekregen om te blijven en ben ik doorgegroeid tot Business Stylist. En daar ben ik erg trots op! Maar dat betekent ook dat presenteren een tweede natuur zal moeten worden 😉 #ProudToBeABusinessStylist!

Bring on the “zweetbandjes”

Of je nu student, ondernemer of medewerker in een organisatie bent, presenteren komt vast en zeker eens aan bod. Voor een Business Stylist is presentaties geven bijna dagelijkse kost. Tijdens onze online opleidingen, kick off meetings, presentatie van een SMC-plan®

 Altijd spannend voor me … maar tijdens mijn traject bij E-Volve heb ik een aantal tips & tricks geleerd waardoor ik mijn “angst” wat meer onder controle heb.

Ben jij net zoals “de oude ik” één van die mensen wat moeite heeft om voor een publiek te spreken? Dit zijn mijn zweetbandjes … waar ik mijn angstzweet wat mee kan deppen.

Lange voorbereiding, korte uitvoering

Aan de basis van iedere goede presentatie ligt een goede voorbereiding. Een van de dingen die ik bij E-Volve heb geleerd tijdens mijn stageperiode en die ik nu nog steeds leer is de effectiviteit van een lange voorbereiding en korte uitvoering. Als ik mijn tijd neem om me goed voor te bereiden dan ben ik ook rustiger tijdens de uitvoering. Ik bereid het verhaal wat ik wil vertellen grondig voor.

Busy Cat GIF

 

“If you can see it in your mind, you can hold it in your hands”

Een goede presentatie valt of staat met het geloof in jezelf en je boodschap. Loriana Allegrezza, oprichtster en Business Stylist van E-Volve, zegt altijd tegen mij “If you can see it in your mind, you can hold it in your hands”. Als je er zelf in gelooft dan ga je dit ook kunnen waarmaken. Want als je zelf niet in je verhaal gelooft, hoe ga je er dan voor zorgen dat je publiek het wel doet? Het is jouw eigen kennis die je gaat delen dus geloof er ook in!

believe youtube GIF

 

Zorg voor een duidelijke inleiding

Maak duidelijk waarom jouw presentatie zo interessant is en wat hier het belang van is. Je geeft het publiek dan een reden om te blijven luisteren. Dan heb je de aandacht ten allen tijden mee en dat geeft ook wat extra courage. 

 

Neem je publiek mee 

Stel vragen, wees nieuwsgierig naar de mening van mensen en zorg voor interactie. Neem dit al mee in jouw voorbereiding. Probeer situaties en voorbeelden aan te halen die aansluiten bij het dagelijks leven van jouw publiek. Op deze manier lijkt het minder een presentatie en meer een gewoon gesprek. Succes!

Sitting Eric Cartman GIF by South Park

 

Wil je ook graag weten hoe je lichaamshouding je presentatie kan beïnvloeden? Lees dan zeker de blog “Hoe kan je lichaamshouding je business beïnvloeden.”